Handschoenen medical - Vinyl

Handschoenen Medical

Handschoenen medical - Vinyl 
+

Deze medische vinyl handschoenen zijn onpoederd en vormen een goed alternatief voor iedereen met een latexallergie. Deze vinyl handschoenen zijn verkrijgbaar in diverse maten, kleuren en combineren een perfecte pasvorm met een superieur tastgevoel.

Eigenschappen

 • Materiaal: polyvinylchloride (PVC) 
 • Poedervrij
 • glad
 • rolrand
 • AQL 1.5
 • Links en rechts draagbaar

Gebruik: gezondheidszorg, voedingsindustrie (geschikt voor contact met levensmiddelen) 

Weet u het verschil tussen Latex, (Soft) Nitril, Vinyl handschoenen? Zo zit dat! 
+Het verschil tussen latex, vinyl en nitril handschoenen

Handschoenen zijn er in verschillende materialen. Elk materiaal heeft bepaalde eigenschappen waardoor het wel of niet geschikt is voor bepaalde werkzaamheden. De meest gangbare materialen zijn de Latex, Vinyl en Nitril handschoenen. Dit betreft allen wegwerphandschoenen. Dat wil zeggen dat de handschoenen bedoeld zijn voor éénmalig gebruik.Hieronder leest u de verschillen tussen de latex, Nitril en Vinyl handschoenen.

Wat zijn latex handschoenen?

Deze handschoenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber. Het voordeel van latex handschoenen is dat ze sterk en zeer elastisch zijn, wat zorgt voor een perfecte pasvorm. De goede pasvorm zorgt weer voor een goed tastgevoel. Echter zijn deze handschoenen niet geschikt voor mensen met een (directe of opgebouwde) latex-allergie en ze kunnen niet gebruikt worden in combinatie met vet, olie en cytostatica. Nog een nadeel van latexhandschoenen is dat, door de elasticiteit, gaatjes gemaskeerd worden en daardoor niet opvallen. Wat gevolgen kan hebben voor mensen die met chemicaliën werken of als er sprake is van overdracht van micro-organismen.

Toepassingen van de latex handschoenen: 
 • voor werkzaamheden met bloed en andere lichaamsvloeistoffen
 • voor verzorgende werkzaamheden
 • voor het omgaan met voedsel
 • voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen.

Wat zijn nitril handschoenen?

Nitril handschoenen zijn latexvrije handschoenen en gemaakt van synthetisch rubber. Ze hebben een goede pasvorm, zijn makkelijk aan te trekken en ze zijn zeer elastisch. Ook zijn Nitril handschoenen poedervrij, hebben een goede tactiele gevoeligheid en een goede grip. Daarmee komen de Nitril handschoenen het meest in de buurt van de latex handschoenen en zijn dus een goed alternatief voor mensen die een latex-allergie hebben. Nitril handschoenen zijn ook sterker dan de latex handschoenen en hebben daardoor een langere levensduur. Bijkomend voordeel is dat de handschoenen scheuren als er een gaatje inzit. Dat is vooral belangrijk als men met chemicaliën werkt of als er sprake is van overdracht van micro-organismen. Nitril handschoenen zijn niet bestendig tegen oxiderende zuren, stikstof en ketonen.
Toepassingen van de Nitril handschoenen: 
 • voor werkzaamheden met bloed en andere lichaamsvloeistoffen
 • voor het omgaan met geneesmiddelen, waaronder cytostatica en hormooncrème
 • voor verzorgende werkzaamheden
 • voor werknemers en/of cliënten met een latexallergie
 • voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden
 • voor het omgaan met voedsel
 • voor het omgaan met diverse chemische stoffen.

Wat zijn vinyl handschoenen?

Vinyl handschoenen zijn latexvrije handschoenen. Ze zijn gemaakt van soepel PVC en worden vaak gebruikt als alternatief voor de latex handschoen. De pasvorm is goed en de handschoenen zitten net zo comfortabel als de latex en nitril handschoenen. Echter zijn vinyl handschoenen wel kwetsbaarder en hebben daardoor een kortere levensduur dan latex en nitril. Tijdens het gebruik van de vinyl handschoenen vormen er kleine poriën. Daardoor zijn vinyl handschoenen niet geschikt voor het werken met chemicaliën en indien er sprake kan zijn van overdracht van micro-organismen.

Omdat Vinyl handschoenen zijn gemaakt van PVC en dat in zijn oorspronkelijke vorm een stevige kunststof is, worden er weekmakers gebruikt. De weekmakers zorgen ervoor dat het PVC rekbaar, flexibel en zacht wordt, waardoor er handschoenen uit gevormd kunnen worden. Deze weekmakers noemt men ftalaten. Ftalaten lossen op in vet. Vandaar dat het advies wordt gegeven om vinyl handschoenen niet te gebruiken in combinatie met vet-voedsel. Er zijn 5 soorten ftalaten toegestaan door de EFSA (De European Food Safety Authority) die geacht worden veilig te zijn in gebruikt bij niet vet voedsel, waaronder DINP. DINP wordt gebruikt in de vinyl handschoenen.

Toepassingen van de vinyl handschoenen:

 • voor het omgaan met niet-vet voedsel
 • voor het snel uitvoeren van reinigingswerkzaamheden zonder agressieve chemische stoffen

Wat zijn polyethyleen handschoenen?

De polyethyleen handschoen, ook wel PE handschoen genoemd, is een kunststof handschoen die geschikt is voor verschillende simpele klusjes. Kappers gebruiken deze PE handschoenen bijvoorbeeld voor het verven van haar, maar u kent de handschoen ook van de tankstations waar deze worden aangeboden bij de pomp. Door de ruime pasvorm kan vrijwel iedereen deze handschoen dragen. Echter zijn deze daardoor minder geschikt voor nauwkeurige werkzaamheden. Verkrijgbaar in een dames of heren model.

Gepoederde of ongepoederde handschoenen?

Bij latex en vinyl handschoenen kunt u kiezen tussen gepoederde en ongepoederde handschoenen. Een gepoederde handschoen is voorzien van een laagje maïzena (maiszetmeel) wat het aantrekken van de handschoen vergemakkelijkt. Ook zorgt het voor betere opname van vocht of zweet, wat het lang dragen van deze handschoenen comfortabeler maakt. Het is belangrijk om te weten of u niet allergisch bent voor gepoederde handschoenen.

Steriele of niet steriele handschoenen

Doorgaans zijn wegwerphandschoenen niet steriel en voor de meeste doeleinden is dat ook niet van belang.

De juiste maat handschoen bepalen

Om de juiste maat handschoen te bepalen, meet u de handpalm van links naar rechts.Het aantal centimeters geeft de maat van de handschoen aan. De kwaliteit of het merk van de handschoen heeft geen invloed op de maat.


Allergieën bij handschoenen

Latexallergie

Bij een latexallergie bestaat er een overgevoeligheid voor latexeiwitten. De overgevoeligheid kan zich uiten als een contactallergie in de huid (allergie Type IV) met een geïrriteerde huid als gevolg en/of een allergische reactie in neus, ogen of longen door inademen van de latexeiwitten (allergie Type I). Veel mensen denken dat een allergische reactie op latex handschoenen veroorzaakt wordt door latex. Dit is echter niet altijd het geval. 

Allergie Type I is een allergie voor natuurrubber. Deze reactie volgt op een direct contact met latex. Allergie Type IV is een contactallergie en kan ontstaan na langdurige blootstelling aan het betreffende allergeen (bijvoorbeeld latex). Een allergie Type IV kan ook ontstaan door procesversnellers die gebruikt worden tijdens de productie van latex of nitril handschoenen. Ook kunnen ftalaten, de zogenoemde weekmakers in vinylhandschoen een allergie Type IV veroorzaken. Allergie Type IV is het meest voorkomende type allergie.

Een lager eiwitgehalte

Hoe lager het eiwitgehalte in latex hoe minder kans op het ontwikkelen van een allergie.Bij de productie van latex handschoenen wordt gebruik gemaakt van een lang leach proces. Dit is het wassen van de handschoenen op hoge temperatuur zodat de eiwitten zoveel mogelijk verwijderd worden.

Gepoederde handschoenen

Poeder op de handschoen is de belangrijkste overbrenger van allergene latexdeeltjes. De latexdeeltjes van de handschoenen hechten zich aan het poeder dat vrijkomt tijdens het gebruik van de handschoen. Het poeder kan dan worden ingeademd of blijft achter op de huid. Dit kan een allergische reactie veroorzaken of bijdragen aan het ontwikkelen van een latexallergie Type IV. Ook ontstaan er door het poeder eerder huidbeschadigingen en verwondingen. De kans op latexallergie Type IV kan verminderd worden door bijvoorbeeld poedervrije handschoenen te gebruiken in plaats van gepoederde handschoenen.

Accelerator vrije/hyper allergene handschoenen

Accelerator vrij houdt in dat er tijdens het productieproces geen gebruik wordt gemaakt van procesversnellers en thiurams. Dit verkleind het risico op allergie Type IV. Acceleratorvrije handschoenen zijn ook hyper allergene handschoenen. 
Bent u op zoek naar een accelerator vrije/hyperallergene handschoen? Dan adviseren wij de Soft Nitril poedervrij. Deze handschoen is tevens latex-, poeder- en proteïnevrij.

Wet- en regelgeving en normeringen voor handschoenen

Handschoenen die in de Europese Unie verkocht worden, dienen voorzien te zijn van een CE Markering. Deze markering geeft aan dat de handschoenen voldoen aan de Europese wetgeving. Handschoenen kunnen gelabeld worden als medisch hulpmiddel volgens het besluit Medische Hulpmiddelen (Europese richtlijn 93/42/EEG of 93/42/EEC) en/of als persoonlijk beschermingsmiddel (Europese richtlijn 89/686/EEG of 89/686/EEC).

Medische hulpmiddelen zijn hoofdzakelijk bedoeld om de patiënt/cliënt te beschermen. Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn bedoeld om de drager te beschermen.


NEN 420 of EN 420 Normeringen

 • De normering NEN 420 of EN 420 zijn algemene vereisten, waaraan alle typen beschermende handschoenen dienen te voldoen, zoals: 
 • De handschoenen zelf mogen geen gevaar opleveren voor de gebruiker
 • De pH van de handschoen moet zo neutraal mogelijk zijn
 • Het maximale gehalte aan chroom is 3 mg/kg 
 • Specifieke details van alle stoffen in de handschoen waarvan bekend is dat ze allergieën veroorzaken
 • Maatvoering volgens overeengekomen Europese handmaat, bijvoorbeeld minimale totale lengte.

Bent u geïnteresseerd?

checkmark Binnen 24 uur een offerte
checkmark Leveringszekerheid
checkmark Meer dan 35 jaar ervaring
Vraag offerte aan Neem contact op
Producteigenschappen
 • Medical
 • Kleur handschoen: blauw
 • Inhoud verpakking: 1 doos = 100 handschoenen
 1. Groot assortiment medische beschermingsartikelen
 2. Professionele desinfectiemiddelen
 3. Industriële reinigingsmachines
 4. Authorised Tennant Partner

Vraag vrijblijvend een offerte aan

{{ errors.first("name") }}
{{ errors.first("email") }}
{{ errors.first("message") }}
{{ errors.first("privacy") }}