,

Coronavirus sneltesters, wat zijn de verschillen? Zo zit dat!

Melissant, 16 december 2020

De PCR-test, Antigeen-testen en andere corona-testen

In de strijd tegen het coronavirus wordt er volop getest. U kunt zich gratis laten testen op een testlocatie van GGD bij u in de buurt. Het testen kan ook door een commercieel bedrijf waarvan de testen goedgekeurd zijn door het RIVM. Testen bij deze bedrijven is niet gratis. Ook heeft u de mogelijkheid om zelf Coronavirus sneltesters aan te schaffen. Maar welke type Coronavirus sneltester moet u dan kiezen? Welk type is betrouwbaar? WALO hoopt u middels deze blog een inkijkje te geven in de verschillende Coronavirus sneltesters en u antwoord te geven op uw vragen.

Of wilt u zich laten testen door een commercieel bedrijf? Kijk dan eerst of het om een goedgekeurde test gaat: een zogenaamde PCR-test, of een goedgekeurde Antigeentest.

Bekijk onze sneltester hier

Wat is een PCR-test?

Met een PCR test kunt u meten of iemand is besmet met het coronavirus. Tot in oktober toe was er één test die het RIVM had goedgekeurd. Dit is de zogenaamde “PCR-test”. Deze test spoort het virus op. De GGD gebruikt ook deze betrouwbare PCR-test. Iedereen met corona-klachten kan zich gratis laten testen bij de GGD.  Of u koopt een coronavirus sneltest die voldoet  aan de daaraan gestelde eisen.

De PCR-test toont specifiek het nieuwe coronavirus (SARS severe acute respiratory syndrome -CoV coronavirus -2) aan en is de meest gebruikte en meest betrouwbare test.

Het is een test waarbij kopietjes van een deel van het virus worden gemaakt.

 Met een wattenstaaf wordt een uitstrijkje genomen uit de neus en keel. Dit wordt naar een laboratorium gestuurd voor de PCR-test.

 Met een PCR wordt een stukje genetisch materiaal van het virus sterk vermenigvuldigd, om het aan te kunnen tonen. De PCR-test heeft een hoge testgevoeligheid. Dat betekent dat de PCR-test het virus ook oppikt bij iemand die (nog) weinig virus bij zich draagt.

De PCR-test wordt gebruikt op de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst -testlocaties en in ziekenhuizen.

Het duurt ongeveer 24 tot 48 uur na monsterafname voordat de persoon die getest is de uitslag van de test krijgt. De procedure in het laboratorium kost 4-8 uur. Een laborant kan per dag 600 PCR-testen analyseren. Er zijn ook PCR-testen die sneller werken, maar daarmee kunnen maar weinig monsters per keer getest worden. Die worden vooral in ziekenhuizen gebruikt voor medisch-spoedeisende situaties.

Hoe werkt de PCR-test?

Met een wattenstaaf haalt u wat slijm achter uit de keel én neus. Dit gaat naar een laboratorium dat door het RIVM is goedgekeurd. Het laboratorium test of het virus in het slijm uit je keel en de neus zit. Als u de Coronavirus sneltester aanschaft welke WALO aanbiedt, heeft u een complete test in handen, waarbij u in minder dan 20 minuten te uitslag weet van de test. U weet dan of u positief- of negatief bent.

Hoe betrouwbaar is de PCR test?

De PCR-test en andere vermenigvuldingstesten hebben een zeer hoge gevoeligheid. Ook is uitvoerig onderzocht of de testen niet reageren op andere virussen of bacteriën, zoals verkoudheids- en griepvirussen. Geen enkele medische test is 100% betrouwbaar in alle situaties.

Als u heel vroeg na een besmetting test, kan de test nog negatief  zijn (dus dat u niet besmet bent met het virus)omdat het enkele dagen tot meer dan een week kan duren voordat er voldoende virus aanwezig is in de cellen van uw neus en keel. Er is dan nog niet genoeg virus om met de test te vinden.

Als u te laat test, als iemand al meer dan een week klachten heeft, kan het zijn dat het virus niet meer voldoende aanwezig is in de neus en keel. In dat geval is er weinig virus aanwezig en is er ook weinig kans dat iemand nog anderen zal besmetten.

Een test kan ook ten onrechte de uitslag geven dat je het coronavirus niet hebt als met de wattenstok niet goed genoeg slijm uit de neus en keel is afgenomen, of omdat niet de juiste soort wattenstok is gebruikt.

Aan de andere kant is het mogelijk dat er nog meerdere weken na de infectie stukjes virus in de keel aanwezig blijven, zonder dat er nog  besmettelijke virusdeeltjes zijn. Dan is iemand nog wel besmet,  maar niet meer besmettelijk voor anderen. De kans dat hierdoor een positieve  testuitslag komt, is vooral aanwezig bij een laag en dalend aantal infecties in een land  of als je mensen gaat testen die geen klachten hebben.

Bij een stijgend en hoog aantal infecties zal een positieve uitslag ook in verreweg de meeste gevallen komen door een recente besmetting.

Antigeentesten zijn minder gevoelig dan de PCR-test. Vooral als er weinig virusdeeltjes aanwezig zijn, zijn de antigeentesten meestal negatief. Dan krijgt iemand ten onrechte de uitslag dat hij het nieuwe coronavirus niet heeft.

Positieve uitslag PCR-test, en dan?

Is het virus aanwezig? Dan is de uitslag “positief”. Dan bent u besmet met het coronavirus. Dan is het heel belangrijk dat u direct in quarantaine gaat, uw omgeving op de hoogte brengt, en de personen waar u het laatst contact mee heeft gehad ook adviseert zich te laten testen op corona.

Testen van mensen zonder klachten: altijd met een PCR-test

Heeft u geen corona-klachten, heeft u risico gelopen op besmetting, dan kunt u zich ook laten testen op corona. Gebruik dan een zo gevoelig mogelijke test. Want als u geen klachten hebt, dan draagt u meestal minder virusdeeltjes . Daarom adviseren wij u altijd een PCR-test te gebruiken.

Wat is een Antigeentest?

Een ander soort test is ook goedgekeurd door het RIVM: de “antigeentest”. De uitslag is er veel sneller. Daarom worden ze ook wel sneltesten genoemd. Voldoet de test aan de gestelde eisen en is de uitslag positief? 

Wanneer zijn positieve uitslagen van Antigeentesten betrouwbaar?.

Ik ben positief getest met een betrouwbare Antigeentest, wat nu?

Voldoet de test aan de gestelde eisen en is de uitslag positief? U gaat thuis in quarantaine voor tenminste 10 dagen. Breng uw omgeving hiervan op de hoogte, zeker de mensen waarmee u het laatst contact hebt gehad.

Ik ben negatief getest met een Antigeentest, wat nu?

Een positieve Antigeentest is betrouwbaar. Een negatieve uitslag is dat niet. U denkt dat u niet besmet bent, maar dat hoeft niet zo te zijn. Een Antigeentest is minder gevoelig dan een PCR-test. Dat betekent dat als u minder virusdeeltjes bij u draagt en daarom onterecht een negatieve uitslag krijgt. Heeft u klachten?  Blijf thuis zodat u anderen niet kunt besmetten.

De Antigeentest toont aan of er Antigenen van SARS-CoV-2 in neus- en keelslijm aanwezig zijn. Antigenen zijn stukjes van het virus (meestal eiwitten) die een afweerreactie kunnen opwekken in het lichaam. De test geeft in korte tijd een uitslag; meestal binnen 20 minuten na het opbrengen van het monster in het bijgeleverde testbuisje. De Antigeentest is minder gevoelig dan de PCR-test. Dat betekent dat iemand die nog maar weinig virus bij zich draagt en waarschijnlijk (nog) niet (of niet meer) besmettelijk is, met een Antigeentest een negatieve testuitslag krijgt, terwijl de persoon wel COVID-19 kan hebben.

Niet goedgekeurde antigeentesten

Er zijn ook aanbieders op de markt die Antigeentesten aanbieden welke niet aan de eisen voldoen. Heeft u na gebruik van deze test een positieve uitslag? Ons advies: laat u opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan moet u in quarantaine en breng daarom ook zo snel mogelijk uw omgeving hiervan op de hoogte.

Wat is een Antistoffentest?

Sommige aanbieders verkopen andere testen. Zoals de “antistoffentest”: in een druppel van uw bloed wordt gezocht naar antistoffen tegen het coronavirus. Hebt u het virus? Dan maakt uw lichaam antistoffen aan om het virus te bestrijden. Maar het duurt enige tijd voordat het lichaam antistoffen aanmaakt. Het kan dus gebeuren dat u nog negatief test bij een antistoffentest, terwijl u al positief test bij de PCR-test. U kunt al wel anderen personen besmetten.

Bovendien, er is nog veel onbekend over antistoffentesten. Het is nog niet zeker of iedereen antistoffen aanmaakt. Soms maken mensen met milde klachten maar heel weinig antistoffen aan. Ze testen negatief, maar ze zijn wel besmettelijk. Zulke testen zijn dus onbetrouwbaar.

Daarom heeft het RIVM deze testen nog niet goedgekeurd. Het advies is dan ook: laat u opnieuw testen, maar nu bij de GGD. En blijf thuis om de uitslag af te wachten. Is de test van de GGD ook positief? Dan word er bron en contact onderzoek gedaan.

De Novel Coronavirus welke WALO aanbiedt valt onder de categorie Antigeen Rapid Test, de betrouwbaarheid van deze test word als volgt weergegeven, zie onderstaand overzicht.

Coronavirus sneltesters

PRESTATIEKENMERKEN

Klinische evaluatie

Er is een klinische evaluatie uitgevoerd om de resultaten verkregen door Novel Coronavirus (SARS-Cov-2) Antigen Rapid Test Cassette (swab) en PCR te vergelijken.

De resultaten zijn hieronder samengevat

Tabel: Novel Coronavirus (SARS-Cov-2) Antigen Rapid Test Cassette (swab) vs. PCR SARS-Cov-2 Ag Rapid Test        

Eindresultaat:
  • Relatieve sensitiviteit: 84,4%
  • Relatieve specificiteit: >99%
  • Algemene overeenkomst: 97,8% 

Kruisreactie

Er is geen kruisreactie bevestigd van de Novel Coronavirus (SARS-Cov-2) Antigen Rapid Test Cassette (swab) met de volgende pathogenen:

1. Bacteriën

Acinetobacter baumannii, Bordetella pertussis, Branhamella catarrhalis, Candida albicans, Candia glabrata, Cardiobacterium hominis, Eikenella corrodens, Enterococcus faecalis, Enterococcus gallinarum, Escherichia-spoel, Groep C streptococcus, Groep C streptococcus, Streptococcus, Streptococcus, Haemophilophus, Haemophilophus, Haemophilus Neisseria gonorrhoeae Peptococcus asaccharolyticus, Peptostreptococcus anaerobius, Proteus mirabilis, Proteus vulgaris, Pseudomonas aeruginosa, Serratia marcescens, Staphylococcus epidermidis, Streptococcus agalactiae (groep B), Streptococcus, Streptococcus agalactiae (groep B), Streptococcus, Streptococcus, Streptococcus agalactiae, groep B)

2. Virussen

Influenza A, Influenza B, Adenovirus Type 1 ~ 8, 11, 19, 37, Coxsackie-virus Type A16, B1 ~ 5, Cytomegalovirus, Echovirus Type 3, 6, 9, 11, 14, 18, 30, Enterovirus Type 71, HSV -1, Bofvirus, Type I eenvoudig herpesvirus, Parainfluenza-virus type 1 ~ 3, Poliovirus Type 1 ~ 3, Respiratoir syncytieel virus, Rhinovirus Type 1A, 13, 14, Type I eenvoudig herpesvirus, MERS.

Voldoet aan de eisen van EG-richtlijn 98/79 / EG


WALO hoopt er in geslaagd te zijn u met deze blog meer duidelijkheid te hebben verschaft in de materie die Coronavirus sneltesters heet.

Heeft u aanvullende vragen en of wenst u meer toelichting?

Neem dan vrijblijvend contact op met ons team.

                                          

                                                              “Samen voor een veilige samenleving!”

Terug naar overzicht