Was jij je handen stuk? Met deze tips voorkom je een beschadigde huid

Melissant, 6 mei 2021

Was jij je handen stuk? Met deze tips voorkom je een beschadigde huid

 Gisteren was het de “Internationale dag van de handhygiëne”. Een toepasselijk thema, want als we één ding geleerd hebben tijdens de coronacrisis, is het wel om grondig onze handen te reinigen. Dat levert een kleinere kans op besmettingen op, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Want hoe vaker je je handen wast, hoe meer de natuurlijke vetten op je huid worden aangetast. In dit blog leggen we je uit hoe je dat het beste kunt voorkomen.

 Een belangrijke gedragsverandering in coronatijd

“We wassen onze handen stuk,” adviseerde Mark Rutte tijdens een persconferentie. Zijn advies had een blijvend effect, want sinds corona hebben we massaal een gedragsverandering ondergaan. Vandaag de dag bestaat zoiets simpels als een bezoek aan de supermarkt al uit een heel ritueel: Bij binnenkomst en vertrek reinig je de handen, vervolgens ontsmet je de handen in de winkel, en na thuiskomst was je de handen wederom.

Kortom: we zijn ons bewuster dan ooit van een goede handhygiëne. En dat is een belangrijke ontwikkeling, want door het wassen of desinfecteren van je handen, verwijder je schadelijke microben op de huid en verklein je de kans op besmettingen.

Wil je zeker weten dat jij op het juiste moment en op de juiste manier je handen reinigt? Bekijk dan de richtlijnen van het RIVM.

Voorkom huidproblemen door te reinigen én te verzorgen

Gelukkig hoeft het veelvuldig reinigen van je handen geen schadelijke neveneffecten te hebben. Door de juiste producten te gebruiken, is het zelfs mogelijk dat de natuurlijke vetten en vitamines op de huid voldoende aangevuld blijven.

De belangrijkste maatregel om je handen gezond te houden, is door niet alleen te investeren in de reiniging van de huid, maar ook in de verzorging daarvan. Dat besef begint gelukkig overal in onze samenleving te dagen.  In de medische wereld zien we bijvoorbeeld een sterke groei in de vraag naar verzorgende en beschermende huidcrèmes. En daar is een goede reden voor, want deze crèmes zorgen dat de natuurlijke vetten en vitamines in de huid worden aangevuld, beschermd en hersteld.

Voorkom huidproblemen door te reinigen en te verzorgen

Wil je zeker weten dat je een goede handhygiëne behoudt zonder daarmee de huid aan te tasten? Investeer dan in een verzorgende, vochtinbrengende en voedende handcrème. Een goede tip is om voor het slapengaan een verzorgende handcrème te smeren, zodat je huid de hele nacht de tijd krijgt om in balans te raken en te herstellen.

De aandacht voor handhygiëne is hoogstwaarschijnlijk blijvend

De verwachting is dat de aandacht voor handhygiëne blijvend van aard is. Ook wanneer we corona volledig onder controle hebben en de samenleving weer geopend is, zullen we onze handen grondiger blijven reinigen dan voorheen.

Dat geeft een veilig gevoel, maar zal ook het nodige ongemak opleveren. Door zo vaak je handen te reinigen, ontstaan er namelijk kloofjes, irritaties en andere huidaandoeningen. Voor medisch personeel gaat dit zelfs nog een stapje verder. Werk jij in de zorg, dan weet je dat minimaal vijfentwintig keer per dag je handen wassen eerder regel dan uitzondering is. Op de lange termijn is dat erg schadelijk voor de natuurlijke vetten op je huid.

Deb SC Johnson Stokolan Classic

Handbescherming- en verzorging in de zorgsector

Werk jij in de zorgsector? Dan is het essentieel dat je de juiste huidverzorging toepast. De Deb Stoko-4-fasenaanpak is een beproefde huidverzorgingsmethode om de verspreiding van infecties tegen te gaan. De vier fasen in deze aanpak zijn als volgt:

 

  1. Beschermen met crèmes die de huid behoeden tijdens contact met verontreinigende en irriterende stoffen en werkomstandigheden;
  2. Reinigen door de handen van vuil en irriterende stoffen te ontdoen en de huid gezond te houden;
  3. Desinfecteren met handdesinfectiemiddel dat zonder water kan worden gebruikt om ziektekiemen te doden, handhygiëne te verbeteren en de huid te desinfecteren;
  4. Verzorgen door na afloop van het werk crèmes te gebruiken die de huid zacht, soepel en gezond houden.

WALO Medical Supply beschikt over hoogwaardige handcrèmes-, lotions en schuim die schade aan je handen neutraliseren, herstellen en waar mogelijk voorkomen. De handcrèmes die wij adviseren en op de markt brengen worden geproduceerd door SC Johnson Professional, unieke expertise van professionele huidzorg. Sommige handcrèmes zijn speciaal bedoeld voor de voedingsindustrie, andere voor de medische sector en weer andere zijn te gebruiken in elke professionele omgeving.

Wil je meer weten over goede handhygiëne- en verzorging op de werkvloer of daarbuiten? Neem dan contact met ons op voor advies. Onze mensen helpen je graag verder!


Terug naar overzicht