,

Ziekteverzuim voorkomen met een hygiëneplan

Ziekverzuim kost werkgevers jaarlijks een hoop geld. Ook levert het u zorgen op over het welzijn van uw personeel. Vooral in het griepseizoen wordt dit pijnlijk duidelijk. Gelukkig kunt u de nodige maatregelen nemen om ziekteverzuim door griep of corona op de werkvloer te voorkomen. Een hygiëneplan is daarvoor het beste middel. 

Zo hoog zijn de kosten van ziekteverzuim voor u 

Uit cijfers blijkt dat ruim 13% van de werknemers in Nederland jaarlijks uitvalt met griep of verkoudheid. In totaal gaat dit om meer dan één miljoen ziekmeldingen per jaar, waarbij een ziek personeelslid gemiddeld een week lang thuisblijft. 

Elke dag dat een werknemer afwezig is, kost dit u als werkgever gemiddeld 223 euro. Voor alle bedrijven bij elkaar opgeteld, gaat dit om een jaarlijkse kostenpost van maar liefst honderd miljoen euro. 

Ziekteverzuim terugdringen met een hygiëneplan 

Ziekteverzuim door griep kan nooit geheel worden voorkomen. Dat komt omdat er jaarlijkse meerdere influenza-virussen door de samenleving gaan en deze zijn zeer besmettelijk. Toch is het mogelijk om ziekteverzuim binnen uw organisatie flink terug te dringen met een zogenaamd hygiëneplan. 

werkplek desinfecteren

Wat is een hygiëneplan? 

Een hygiëneplan is een gestructureerd plan waarmee u de hygiënemaatregelen binnen uw bedrijf professionaliseert. Dankzij een hygiëneplan beschikt uw bedrijf over de juiste middelen en richtlijnen om uw werknemers veilig en verantwoord te laten werken en de kans op besmetting te verkleinen. Vooral handhygiëne speelt hierin een grote rol. 

Hoe wordt een hygiëneplan opgesteld? 

Het opstellen van een hygiëneplan begint met een audit en inventarisatie van uw huidige hygiënemaatregelen. U krijgt hierbij de hulp van een professional van WALO. Onze adviseur komt bij u langs en bekijkt samen met u welke maatregelen u op dit moment neemt om de verspreiding van besmettelijke ziekten zoals influenza en corona te voorkomen. 

Aan de hand van deze audit en inventarisatie schrijft de adviseur een rapport over welke verbeteringen u kunt aanbrengen om het ziekteverzuim binnen uw bedrijf terug te dringen. In dit rapport worden concreet de maatregelen genoemd die nodig zijn om dit te bereiken. Denkt u bijvoorbeeld aan: 

Hand desinfecteren

  • Het plaatsen van handdesinfectiezuilen bij de bezoekersingang en op de werkplaats.
  • Het gebruik van gecertificeerde producten voor handdesinfectie, handreiniging en handverzorging.
  • Het creëren van awareness en gedragsverandering onder uw personeel middels een hygiëneworkshop (hierin leggen we uw werknemers uit wat zij zelf kunnen doen om besmetting op de werkvloer te voorkomen).
  • Het aanbieden van een gratis demo over de werking en het gebruik van handhygiënesystemen binnen uw organisatie. 

Wat zijn de voordelen van een hygiëneplan tegen ziekteverzuim? 

Een hygiëneplan is een belangrijke aanvulling op uw verzuimbeleid. Dat geldt op het gebied van veiligheid, kostenbesparing en natuurlijk ook productiviteit. In de lijst hieronder vindt u een overzicht van deze voordelen: 

  • U laat uw personeel, klanten en bezoekers zien dat u verantwoordelijkheid neemt voor hun gezondheid en veiligheid.
  • U voorkomt dat uw personeel ziek wordt en uitvalt met griep- of coronaklachten.
  • U bewaart en bewaakt de continuïteit en productiviteit binnen uw organisatie.
  • U bespaart tot wel tienduizenden euro’s per jaar op verzuimkosten.
  • U bewerkstelligt een positieve gedragsverandering onder uw personeel. 

Ziekteverzuim voorkomen in uw bedrijf? Vraag om advies 

WALO is al tientallen jaren hét landelijke adviescentrum voor hygiëne en reiniging. Wij helpen organisaties in alle denkbare sectoren om veilig, verantwoord en hygiënisch te werken. Dat doen we voor ziekenhuizen, scholen, vliegvelden, industriële bedrijven, foodbedrijven, logistieke bedrijven, supermarkten, productievloeren en talloze andere organisaties. 

Wilt u ziekteverzuim terugdringen binnen uw organisatie? En wilt u uw verzuimbeleid verder professionaliseren? Wij staan voor u klaar met vrijblijvend advies over een hygiëneplan voor uw bedrijf. Vraag vandaag nog een gratis adviesgesprek aan.