,

Betonvloer reinigen: 3 tips van een professional

Heeft u een betonvloer in uw magazijn, logistieke centrum of andere bedrijfsruimte? En wilt u uw betonvloer optimaal behandelen, onderhouden en reinigen, zodat u beschadigingen voorkomt, geniet van optimale hygiëne en de levensduur van de betonvloer vergroot? Dan wilt u ongetwijfeld weten welke reinigingsmiddelen en machine u daarvoor nodig hebt. Op deze pagina leggen wij u daarom stap voor stap uit hoe u dit moet aanpakken. 

De drie tips voor het schoonmaken van een betonvloer zijn als volgt: reinigen, onderhouden en polijsten. Deze tips zijn niet chronologisch van aard, maar spelen wel alle drie een rol bij het onderhoud van uw betonvloer. Hieronder lichten wij toe hoe dit in zijn werk gaat. 

Tip 1. Betonvloer reinigen 

Wilt u de betonvloer in uw bedrijfsruimte reinigen, dan is het allereerst belangrijk om te weten dat een betonvloer met beleid moet worden schoongemaakt. Beton is namelijk gevoelig voor vlekken. Wij leggen u hieronder uit hoe dat werkt. 

Pas op met alkalische en hardnekkige reinigingsproducten 

Beton is weliswaar robuust en industrieel, maar is niettemin erg gevoelig voor hardnekkige reinigers. Het is daarom af te raden om chloor, antikalk, soda of andere alkalische producten te gebruiken tijdens het schoonmaken. Dit geeft witte vlekken of kleurschakeringen in het beton en beschadigt de structuur. 

gevaarlijke stoffen op betonvloer

Nu u weet welke hardnekkige reinigingsmiddelen u beter niet kunt gebruiken, leggen wij u graag uit wat u kunt doen om uw betonvloer op veilige wijze schoon te maken. De beste manier om dit te doen is door hoofdzakelijk gebruik te maken van water. Soms kan het nodig zijn dit te combineren met PH-neutrale zeep, maar wanneer u een professionele reinigingsmachine gebruikt, is dit alleen noodzakelijk bij extreme verontreiniging. 

Maak gebruik van een duurzame schrobzuigmachine 

Met een duurzame schrobzuigmachine kunt u uw gepolierde, gevlinderde of onbewerkte betonvloer snel, efficiënt en duurzaam reinigen. Zeker wanneer u op regelmatige basis - bijvoorbeeld wekelijks of maandelijks - belast bent met het reinigen van een betonvloer, is een machine een tijdbesparende investering. U kunt zo’n machine kopen, maar ook short- of long term leasen. 

Welke schrobzuigmachine u nodig heeft, hangt sterk af van de grootte van uw vloeroppervlakte en van de intensiteit waarmee reiniging nodig is. Bij zeer grote oppervlaktes raden wij altijd een opzit-schrobzuigmachine aan. Deze stelt u in staat op de machine plaats te nemen als bestuurder. Bij wat kleinere oppervlaktes is een achterloop-schrobzuigmachine vaak al voldoende. In dit geval bedient u de machine door erachter te lopen. 

Tennant T12 machines reinigen betonvloer

Bij WALO beschikken we over diverse duurzame schrobzuigmachines van het merk Tennant. Veel van deze machines zijn extreem zuinig en elektrisch aangedreven. Een groot voordeel van de schrobzuigmachines van Tennant, is dat deze over state-of-the-art technologie beschikken waarmee je uitsluitend water nodig hebt om vuil en vlekken van de betonvloer te verwijderen. U heeft hierdoor geen milieuverontreinigende of chemische schoonmaakmiddelen meer nodig. Een ander voordeel is dat deze machines zodanig geavanceerd zijn dat de vloer vrijwel meteen na reiniging helemaal droog is. Er blijft dus nauwelijks vocht achter en de droogtijd is erg kort. 

Tip 2. Betonvloer vegen en zuigen 

Om uw betonvloer optimaal te onderhouden, is het verstandig deze regelmatig onder handen te nemen. Zoals zojuist genoemd gebeurt dat al tijdens het reinigen van de vloer met een schrobzuigmachine, maar dat is op zichzelf niet goed genoeg. Algemeen onderhoud is namelijk ook van belang. 

De beste manier om uw betonvloer periodiek te onderhouden, is door deze zeer regelmatig te vegen en te zuigen, zodat vuil geen kans krijgt zich in het oppervlak te nestelen. Door regelmatig te vegen en zuigen, is het bovendien een stuk makkelijker om de vloer tussentijds ook te schrobzuigen. 

U kunt uw vloer efficiënt vegen en zuigen door gebruik te maken van een veegzuigmachine van Tennant. Deze machines hebben een hybride functie waarmee u in zeer korte tijd honderden of zelfs duizenden vierkante meters kunt vegen en zuigen. 

De beste machines voor het reinigen van uw betonvloer zijn:

Tennant T17 betonvloer reinigen

Tip 3. Betonvloer polijsten 

Wilt u uw betonvloer goed behandelen en in optimale staat houden, dan is het in sommige gevallen verstandig deze te schuren en polijsten. Dit helpt om de toplaag van de betonvloer harder te maken, maar ook stofarm, slijtvast en onderhoudsvriendelijk te maken. Tevens ontstaat dankzij deze coating een naadloze vloer, wat zeer hygiënisch is. Eventuele krassen en vlekken kunnen met de polijstmachine eenvoudig worden geneutraliseerd. 

Voor het polijsten of coaten van uw betonvloer heeft u een polijstmachine nodig, ook wel een eenschijfsmachine genoemd. Deze beschikt over zogenaamde polijstschijven waarmee deze klus snel en efficiënt geklaard kan worden. Deze machines zijn zeer betaalbaar en kunnen voor een aantrekkelijke prijs worden gekocht of gehuurd. 

Betonvloer reinigen? Vraag een adviesgesprek aan 

Bij het reinigen van uw betonvloer komt veel kijken. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het schuren of de impregnatie van beton. Wilt u graag meer weten over het optimaal onderhouden van uw vloeren en oppervlaktes? Dan gaan wij graag geheel vrijblijvend met u in gesprek. 

WALO is al tientallen jaren hét hygiëne- en reinigingsadviescentrum van Nederland, en voorziet u graag van vrijblijvend advies over uw reinigingsplan. Tijdens een kosteloos adviesgesprek leggen wij u uit welke machine past bij de afmeting en oppervlakte van uw betonvloer. Daarbij houden wij uiteraard rekening met de intensiteit waarmee reiniging nodig is. Op basis van al deze zaken adviseren wij u tevens welke optie voor u beter is: het kopen of huren van een machine voor uw betonvloer. 

mockup walo website

In aanvulling daarop gaan wij ook graag met u in gesprek over uw hygiëne- en reinigingsplan in de brede zin. U wilt immers dat uw bedrijfsruimtes schoon en hygiënisch zijn, en dat bereikt u het liefst op een milieuvriendelijke manier. Wij kijken tijdens een vrijblijvend gesprek altijd naar efficiëntie en kostenbesparing voor u als klant.

Wist u bijvoorbeeld dat veel van onze klanten wekelijks vele uren besparen op hun reiniging omdat wij hen geholpen hebben met het optimaliseren van hun reinigingsplan? Dat geldt mogelijk ook voor het reinigen van uw betonvloeren. Wij ontdekken daarom graag samen met u de mogelijkheden. 

Vraag WALO om advies via onderstaand formulier.

{{ errors.first("form1.field_1") }}
{{ errors.first("form1.field_3") }}
{{ errors.first("form1.field_2") }}
{{ errors.first("form1.privacy") }}