,

UPDATE: "Veiligheid of schijnveiligheid?"

Melissant, 17 juni 2020   

Update: Melissant, 9 oktober 2020

De overheid heeft wegens grote te korten door de 2e uitbraak van het coronavirus, de termijn voor het gebruik van niet goedgekeurde (Ctgb) handdesinfectiemiddelen verlengd van 30 september 2020 tot 21 maart 2021....                                             

Bacteriën en virussen zijn overal

Door regelmatig uw handen grondig te reinigen met water en zeep gedurende tenminste 30 seconden, en vervolgens de handen goed afdroogt met papieren (wegwerp)handdoekjes, verkleint u de kans dat u ziek wordt of anderen besmet.

Zo zijn er wegens het coronavirus in no-time tal van desinfecterende handgels, vloeibare- en handdesinfecterendefoam’s op de markt gebracht. Welke biedt écht de gewenste veiligheid en welke niet? Welke handdesinfectant biedt voldoende veiligheid om u te beschermen tegen het coronavirus?

 Een hoogleraar Levensmiddelenmicrobiologie aan Wageningen University & Research zegt daarover in gesprek met Nu.nl: “Om een eerste misverstand uit de wereld te helpen: een antibacteriële handgel helpt niet tegen het coronavirus. Want virussen hebben niks met bacteriën te maken. Zo’n gel helpt om bacteriën te doden, maar zegt niks over het doden van virussen.” Een handdesinfectant mét alcohol biedt de beste handhygiëne en doodt niet alleen bacteriën maar ook virussen.

Maar welke handdesinfectant biedt wel de gewenste veiligheid?

De sleutel zit hem in de alcohol. Virussen, zoals griep én het nieuwe coronavirus, zijn namelijk makkelijk te doden met alcohol. Een veilige (!) alcoholhoudende handdesinfectant kan dus zeker effectief zijn in het voorkomen van besmetting met het coronavirus. Daarbij is het wel belangrijk dat u let op de samenstelling van de handdesinfectant. De meeste veiligheid biedt een handdesinfectant welke een concentratie van tussen de 70 en 90 procent alcohol (ethanol) bevat.

Wetgeving omtrent handdesinfectie:

Maar dan bent u er nog niet. Ook dient u er op te letten of de handdesinfectant is toegelaten door het Ctgb, (het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biocide). In principe is de verkoop van handdesinfectiemiddelen die niet zijn toegelaten door het Ctgb verboden in Europa. De overheid heeft wegens de grote te korten door de uitbraak van de coronavirus de niet goedgekeurde handdesinfectant toegelaten en hiermee de wettelijke eisen vrijgegeven tot 21 maart 2021. Hier komt dus een einde aan. Op de markt worden er veel handdesinfectiemiddelen aangeboden en verkocht welke niet het Ctgb keurmerk dragen en waarvan in veel gevallen de kwaliteit en het desinfecterend vermogen van de handdesinfectant bedroevend is. Wel constateert WALO dat ook deze handdesinfectant als veilig en betrouwbaar middel worden aangeboden, terwijl het product alleen schijnveiligheid biedt. Daar is WALO van geschrokken, en deelt daarom graag deze informatie met u. Uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) bleek een paar jaar geleden nog dat 60 procent van de onderzochte handdesinfectiemiddelen niet was toegelaten door het college. Slechts 13% van de middelen voldeed aan alle wettelijke eisen. Een schokkend resultaat. In het onderzoek bekeek de autoriteit monsters van middelen voor consumenten, die te koop waren in supermarkten, drogisterijen en bij webwinkels.

Wat is het verschil tussen een gel, vloeibare- handdesinfectiefoam?

Eigenschappen:

Een foam is een luchtige vloeistof welke plezierig aanvoelt op de huid welke in alle poriën van de handhuid doordringt. Een foam plakt absoluut niet en smeert gemakkelijk uit. U heeft vaak ook minder foam nodig ten opzichte van een gel doordat er geen verdikkingsmiddel aan foam is toegevoegd en de foam in een gesloten verpakking zit. Ook is de houdbaarheid van een foam langer wegens de gesloten verpakking. De producten van SC Johnson-Deb zijn zelfs 3 jaar houdbaar zonder aan kracht en effectiviteit in te boeten, dit in tegenstelling vele andere producten welke worden aangeboden en maximaal 12 maanden houdbaar zijn.

Een handdesinfectiegel is een dikkere vloeistof doordat er verdikkingsmiddel is toegevoegd. Een gel word vaak gebruikt in dispensers. U heeft per desinfectiehandeling vaak iets meer product nodig ten opzichte van een foam. Na gebruik van deze desinfectant kan het voorkomen dat er stolling plaatsvind in de mondopening van de dispenser. Bij een volgend gebruik resulteert dit in productverlies. Daarnaast kan de werking van het desinfectant wat sneller achteruit gaan doordat een gel vaak in een openverpakking zit. Maar ook een handdesinfectiegel is verkrijgbaar in een gesloten verpakking. Ook zijn er handdesinfectiegels verkrijgbaar welke ook de Ctgb goedkeuring dragen.

De handdesinfectie vloeibare alcohol combineert de eigenschappen van de handdesinfectiefoam en gel, let u wel op waar u de vloeibare handdesinfectant gebruikt. Door bijvoorbeeld het nadruppelen kan er schade ontstaan op vloeren en ondergronden.

 

“Uw desinfectie vraagstuk is onze zorg”

Juist dáárom werkt WALO met de Ctbg goedgekeurde handdesinfectant (gel, vloeibaar en foam) van het merk SC Johnson-DebStoko.

Een heel goed handesinfectiemiddel, de Deb Instant FOAM Complete, is een handdesinfectiefoam op alcoholbasis die zowel virus- en bacteriedodend is. Een uniek product welke dé oplossing is voor al uw desinfectiebehoeften.

De gepatenteerde Deb Foam TechnologyTM zorgt ervoor dat de unieke vloeistof, zonder parfum en zonder kleurstoffen, verdeeld wordt als een zacht gestructureerd schuim. Het is ontworpen om te worden gebruikt zonder water en biedt een totaaloplossing voor handdesinfectie waarbij veiligheid en gebruiksvoorkeur worden gecombineerd met een uiterst doeltreffende breedspectrum biocidewerking.

Deb InstantFOAM® Complete doodt 99,999 % van de meeste kiemen in 30 seconden.

Gebruik Deb InstantFOAM® Complete

Voor algemeen hygiënisch gebruik, 1-2 dosissen rechtstreeks aanbrengen op de schone handen en goed inwrijven in alle delen van de handen gedurende 30 seconden (40 seconden voor compleet virus dodende werking).

Voor hygiënische handdesinfectie overeenkomstig EN1500, 3 ml aanbrengen en gebruiken zoals hierboven.

Aanbevolen sectoren voor gebruik Deb InstantFOAM® Complete

Naast de gezondheidszorg en voedselproductie, waar handdesinfectie een essentiële hygiënemaatregel is, zijn er veel andere werk- en openbare ruimten waar Deb InstantFOAM®Complete kan worden gebruikt:

  • -         Restaurants en cafetaria’s
  • -         Grootkeukens en plaatsen waar voedingsmiddelen worden bereid
  • -         Plaatsen op de werkplek waar er interactie is met het publiek
  • -         Plaatsen waar geld wordt behandeld
  • -         Bij de ingang van hoofdkantoren
  • -         Op bureaus in kantoren voor persoonlijk gebruik
  • -         Bij de ingang van openbare gebouwen
  • -         Luchthavens
  • -         Openbaar vervoer
  • -         Winkelcentra
  • -         Locaties voor sport en recreatie
  • -         Onderwijsinstellingen
  • -         Mobiele en buitenwerkers

 

“Kiest u voor veiligheid of schijnveiligheid?”

 

 

Wenst u meer informatie?

Neem vrijblijvend contact met ons op, of raadpleeg de COVID-19 hulplijn

                                                         

 

                                                                             

 

 

 

 

 

 

Terug naar overzicht