,

Voedselveiligheidsplan opstellen in 3 stappen

Wilt u een voedselveiligheidsplan opstellen? Dan maakt u een belangrijke keuze. Voor voedselverwerkende bedrijven is het namelijk verplicht om te investeren in voedselveiligheid. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit raadt ondernemers in de foodindustrie aan om hun voedselveiligheidsplan te baseren op de regels van de HACCP. Op die manier weet u zeker dat u aan de hygiënecode voldoet. In dit artikel ontdekt u stapsgewijs hoe u een volwaardig voedselveiligheidsplan opstelt. 

Voedselveiligheidsplan opstellen: waarom is dat belangrijk? 

Er zijn talloze redenen te noemen waarom een voedselveiligheidsplan belangrijk is. Om u daarvan een illustratie te geven, geven wij u enkele voorbeelden van voedselschandalen en voedingsziekten in de recente geschiedenis. 

voedselschandalen en voedingsziekten

1. Salmonella-uitbraak in Ferrero-fabriek 

In de lente van 2022 werd er een uitbraak van salmonella geconstateerd in mar liefst acht Europese landen. De bron bleek een Ferrero-fabriek die chocolade produceert van het merk Kinder. Door de salmonella-uitbraak werden veel mensen in Europa ziek en dat levert risicovolle situaties op. Niet in de laatste plaats omdat de chocolade veel gegeten wordt door kinderen – en kinderen zijn een kwetsbare doelgroep. Het voedselschandaal werd internationaal wereldnieuws en zette het belang van voedselveiligheid flink op de kaart. 

2. Fipronilcrisis (eierencrisis) in 45 landen 

U kunt zich wellicht de fipronilcrisis uit 2017 nog herinneren. Dit voedselschandaal legde bloot dat kippeneieren en afgeleide producten in maar liefst 45 landen de schadelijke insecticide fipronil bevatten. Deze crisis bleek niet alleen een risico te vormen voor de volksgezondheid, maar leidde ook tot een ernstige crisis in de eierenhandel. 

3. Hardnekkig tomatenvirus ToBRFV 

Sinds 2021 kampt ook de tomatenindustrie met een crisis. Er waart op dit moment een hardnekkig tomatenvirus rond waar geen kruit tegen gewassen is. Het virus draagt de naam tomatobrownrugose fruit virus (ToBRFV).  

4. Vogelgriep en gekkekoeienziekte (BSE) 

Een dergelijk virus is misschien wel net zo hardnekkig als de almaar terugkerende vogelgriep. Ook de gekkenkoeienziekte (BSE) staat Europa nog helder voor de geest. Deze rundveeziekte bleek de oorzaak van een dodelijke hersenziekte onder mensen: Creutzfeldt-Jakob. BSE bleek een ware ramp voor de rundveehouders. 180.000 runderen die besmet waren, moesten worden afgevoerd. 

Voedselschandalen en voedselziektes voorkomen: is dat mogelijk? 

Telkens wanneer er een virus, uitbraak of schandaal plaatsvindt in de foodindustrie vraagt de media zich af: had dit voorkomen kunnen worden? Het antwoord daarop is variabel. Soms blijkt dat aan alle voorwaarden van de NVWA is voldaan en blijkt alsnog dat een virus zijn ingang weet in een fabriek, akker, stal of productieplaats. Maar het komt ook voor dat nalatigheid of gebrek aan kennis de reden is dat er een voedselcrisis ontstaat. 

Om de kans op besmet of vervuild voedsel te voorkomen, is het opstellen van een voedselveiligheidsplan uw beste keuze. U kunt zo'n plan namelijk baseren op de regels die de NVWA stelt. Deze regels staan helder omschreven op de website van Rijksoverheid. Ook kunnen deze in detail worden nagelezen in de brochure voor de HACCP en in de gestandaardiseerde hygiënecodes die in Nederland beschikbaar zijn. 

Voedselveiligheidsplan opstellen in 3 stappen 

Heeft u een voedselverwerkend bedrijf? Dan is het verplicht om een HACCP-voedselveiligheidsplan op te stellen of – in het geval u een klein bedrijf bent – een gestandaardiseerde en branche-specifieke hygiënecode in acht te nemen. Hoe dat werkt, ontdekt u hieronder. 

voedselveiligheidsplan opstellen haccp

Stap 1. Verdiep u in de wet- en regelgeving 

Het opstellen van een voedselveiligheidsplan dient te verlopen volgens de Europese Hygiëneverordening cen moet gebaseerd zijn op de 7 basisprincipes van de HACCP zoals omschreven in de Codex Alimentarius van de World Health Organization (WHO). Het opstellen van een voedselveiligheidsplan is verplicht voor alle etenswaren en drinkwaren, maar ook de grondstoffen en hulpstoffen die worden toegevoegd of gebruikt in het betreffende levensmiddel. 

Stap 2. Bepaal of u een maatwerk of gestandaardiseerd voedselveiligheidsplan nodig hebt 

Niet elk bedrijf heeft een op maat gemaakt voedselveiligheidsplan nodig. Kleine bedrijven werken namelijk vaak met een standaard hygiënecode. Er zijn diverse hygiënecodes die per branche verschillen. Deze zijn specifiek afgestemd op de sector waarin u actief bent. Heeft u een klein bedrijf met een eenvoudig en overzichtelijk voedselverwerkend proces? Dan heeft u hier veelal voldoende aan. 

Voor grotere bedrijven met complexere voedselverwerkende processen, is een hygiënecode niet voldoende. In zo'n geval is er een op maat gemaakt voedselveiligheidsplan nodig. Hiermee minimaliseert u de risico's omtrent voeding en weet u zeker dat u aan de wetten en regels van de NVWA en de WHO voldoet. 

Stap 3. Gebruik de 7 HACCP-basisregels als uitgangspunt 

HACCP is een risico-inventarisatie voor voedingsmiddelen. Het is het bekendste voedselveiligheidssysteem ter wereld. De HACCP brengt de risico's per schakel van de keten in kaart en licht toe hoe deze gevaren beheersbaar kunnen worden gemaakt. HACCP staat voor Hazard Analysis and Critical Control Point. Naar het Nederlands vertaald draait de HACCP dus om het analyseren van risico's en het stapsgewijs controleren van uw voedingswaren om deze risico's te voorkomen. U kunt daar in meer detail over lezen op onze pagina over dit onderwerp. 

Een overzicht van de basisregels van de HACCP 

HACCP-basisregels

Advies nodig? Neem een hygiëne-adviescentrum in de arm 

Steeds meer voedselverwerkende bedrijven kiezen ervoor om de expertise van voedselhygiëne- en veiligheid uit te besteden aan een adviescentrum. Zo'n adviescentrum helpt u stapsgewijs met het opstellen van een professioneel reinigingsplan. Daarmee zorgt u ervoor dat uw werkvloer schoon en hygiënisch blijft, dat werknemers de best practices en risico's omtrent voedselveiligheid begrijpen en dat u op veilige, verantwoorde en wettige wijze te werk gaat. 

WALO is al meer dan tachtig jaar hét adviescentrum voor reiniging en hygiëne in de Benelux. Wij gaan graag vrijblijvend met u in gesprek over de veilige en hygiënische verwerking van voedsel in uw organisatie. Dat doen we aan de hand van het volgende stappenplan: 

  • We bespreken de mogelijkheden tijdens een vrijblijvend adviesgesprek 
  • We verrichten een audit en inventarisatie om uw huidige processen in kaart te brengen 
  • We stellen een adviesrapport op waarin we de belangrijkste doelen en bijbehorende omschrijven 
  • We komen bij u langs voor een demo waarin we u en uw personeel uitleggen hoe u veilig, verantwoord en hygiënisch te werk gaat en welke middelen daarvoor nodig zijn 
  • We leveren u alle middelen die nodig zijn om uw reinigingsplan in werking te stellen en de voedselveiligheid binnen uw bedrijf te waarborgen 
  • We blijven dagelijks voor u klaarstaan als hygiëne- en adviespartner voor uw organisatie

Vraag via onderstaand formulier vrijblijvend een adviesgesprek aan.

{{ errors.first("form1.field_1") }}
{{ errors.first("form1.field_3") }}
{{ errors.first("form1.field_2") }}
{{ errors.first("form1.privacy") }}