,

Poetsmachine vloer nodig? Bekijk de keuzehulp

Bent u op zoek naar poetsmachines voor uw vloer? WALO beschikt over industriële boenmachines voor alle vloertypen. Wij ondersteunen en adviseren al tientallen jaren facilitair managers en ondernemers om hun vloeren en oppervlakken schoon en opgeruimd te houden. In dit artikel vindt u een keuzehulp van het type poetsmachine dat het beste past bij de vloerreiniging die u nodig heeft.

Poetsmachine vloer kiezen: let op deze 4 zaken

Het type poetsmachine dat bij uw vloer past, is niet alleen afhankelijk van het type vloer dat u heeft, maar ook van enkele andere factoren. Vier factoren zijn daarin het belangrijkst.

 • De mate waarin de vloer verontreinigd is. 
 • De totale oppervlakte van de vloer. 
 • De frequentie waarop de vloer gereinigd moet worden. 
 • Het type vloer dat u wilt reinigen. 

1. De mate waarin de vloer verontreinigd is

Denk allereerst aan de mate van verontreiniging waarmee uw vloer te maken heeft. Heeft u te maken met een vloer of meerdere vloeren waar het snel vochtig, stoffig of vies wordt? Dan heeft u een krachtige poetsmachine nodig. Dit komt bijvoorbeeld voor op vliegvelden, in warehouses, AGF-bedrijven, glastuinbouw, bloemensierteelt, productiebedrijven, op- en overslagbedrijven, en parkeergarages.

2. De totale oppervlakte van de vloer

Een tweede belangrijke factor om te bepalen welke poetsmachine u moet kiezen, is de omvang van de vloer. Oftewel: hoeveel vierkante meters wenst u te reinigen? Ter voorbeeld: voor de reiniging van een grootschalige magazijnvloer is beduidend meer capaciteit nodig dan voor het reinigen van een paar kamers in een kantoorpand of een hotel. En een supermarktvloer vraagt om een krachtigere en duurzamere poetsmachine dan wanneer u enkel een groot hotel vol gangen en kamers hoeft te reinigen.

3. De frequentie waarop de vloer gereinigd moet worden

Een andere bepalende factor is hoe vaak de vloer gereinigd moet worden. Er zijn bedrijven waarbij dit dagelijks nodig is omdat er intensief gewerkt wordt en er veel vocht, vuil of stof vrijkomt. Maar er zijn ook bedrijven die genoeg hebben aan een reiniging van eenmaal per week of zelfs eenmaal per maand. Het is daarom belangrijk om voor uzelf te beslissen wat de frequentie is waarop een vloerreiniging is vereist. U kunt vervolgens aan de hand daarvan de keuze maken voor de meest geschikte poetsmachine.

4. Het type vloer dat u wilt reinigen

De meeste poetsmachines zijn geschikt voor bijna alle vloertypes: tapijt, beton, laminaat, hout en noem het maar op. Toch is het belangrijk om er rekening mee te houden welke vloer u wenst te reinigen. Dit is namelijk niet alleen bepalend voor het type reinigingsmachine dat u wenst, maar ook voor het gebruik hiervan. Denk bijvoorbeeld aan het type borstels en/of pads dat er nodig is om uw specifieke vloertype optimaal te reinigen en tegelijkertijd te voorkomen dat de vloer beschadigd. Wilt u zeker weten dat u hierin de juiste keuze maakt? Of heeft u twijfels over uw vloertype, wellicht omdat deze delicaat van aard is? Neem dan contact op voor vrijblijvend advies. Wij helpen u graag verder.

Poetsmachines voor uw vloer: keuze uit 3 types

U weet nu dat het kiezen van een poetsmachine afhankelijk is van vier factoren. Wees echter niet bang dat u door de bomen het bos niet meer ziet, want welke machine u moet kiezen, is redelijk eenvoudig te bepalen. Hoewel er vele machines zijn die bedoeld zijn om vloeren te poetsen, zijn deze in te delen in grofweg drie types:

In de alinea’s hieronder leggen wij u in meer detail uit welke machine geschikt is voor welke situatie. Op die manier kunt u bepalen welke machinecategorie het beste aansluit bij uw reinigingsvraagstuk.

1. Achterloop-schrobzuigmachines: kleine en middelgrote vloeren en oppervlakken

Het woord zegt het al: bij een achterloop-schrobzuigmachine loopt de bestuurder achter de machine aan om deze te bedienen. Om die reden heeft dit type poetsmachine twee handvaten en is deze eenvoudig en wendbaar in bediening. De achterloop-schrobzuigmachine is hoofdzakelijk bedoeld voor kleine en middelgrote ruimtes, of voor grote ruimtes met een beperkte beweegruimte. Daarmee bedoelen we bijvoorbeeld een ziekenhuis dat wel heel groot is, maar waarvan de gangen zodanig smal zijn dat een machine van beperkte omvang wenselijk is. Achterloopmachines zijn ideaal geschikt voor:

 • Hotelgangen en lobby’s 
 • Vergaderzalen 
 • Supermarktvloeren 
 • Showroomvloeren 
 • Scholen en universiteiten 
 • Ziekenhuisgangen 
 • Kantines 
 • Zwembadvloeren 
 • Kleedkamers 

Bekijk deze poetsmachines

2. Opzit-schrobzuigmachine: middelgrote en grote vloeren en oppervlakken

Bij een zogenaamde opzit-schrobzuigmachine zit te bestuurder op de machine zelf en heeft deze de beschikking over een volwaardig bedieningspaneel. Denk daarbij aan een gaspedaal, rempedaal en een stuur. Deze machines zijn beduidend groter dan de zojuist genoemde achterloop-schrobzuigmachine. Om die reden worden opzit-schrobzuigmachines dan ook vooral ingezet voor middelgrote en grote ruimtes. Je kunt met een dergelijke machines dan ook een zeer grote reinigingscapaciteit bereiken. Denk daarbij gerust aan een prestatie van meer dan 5.000 vierkante meter per uur. Dit kan zelfs oplopen tot boven de 9.000 vierkante meter, al praten we dan wel echt over de meest robuuste en grote variant van dit machinetype. Een groot voordeel van de opzit-schrobzuigmachine is dat deze de bestuurder een hoge mate van comfort biedt. Dit type machine wordt veelvuldig gebruikt voor de volgende doeleinden:

 • Havens 
 • Industrieterreinen 
 • Parkeergarages 
 • Vliegvelden 
 • Warehouses 
 • Op- en overslagbedrijven 
 • Ziekenhuizen 
 • Scholen en universiteiten 

Bekijk deze poetsmachines

3. Veegschrobzuigmachine: grote en zeer grote vloeren en oppervlakken

Tenslotte is daar nog de veegschrobzuigmachine. Dit is een ware krachtpatser onder poetsmachines met een reinigingscapaciteit van bijna 16.000 vierkante meter per uur. Deze machine wordt ingezet voor zeer grote oppervlakken en voor plekken waar veelvuldig en grondig gereinigd moet worden. De hybride functionaliteit van deze poetsmachine - de machine kan zowel vegen, schrobben als zuigen - is ideaal wanneer u tijd en energie wilt besparen, maar toch een goed reinigingsresultaat wenst. Dit type machine wordt gebruikt in:

 • Havens 
 • Industriegebieden 
 • Warehouses 
 • Vliegvelden 
 • Parken 
 • Grote parkeerterreinen en -garages 

Bekijk deze poetsmachines


Zoals u ziet is er enige overlap tussen de achterloop-schrobzuigmachines, de opzit-schrobzuigmachines en de veegschrobzuigmachines. Dit heeft onder andere te maken met de eerder genoemde reinigingsfrequentie. Moet er elke dag gereinigd worden op een bepaalde locatie? Dan is een opzit-schrobzuigmachine of veegschrobzuigmachine vaak het fijnst, omdat dit comfort en ergonomie biedt. Is het reinigen met een poetsmachine slechts enkele keren per maand of week nodig? Dan volstaat een achterloopmachine in de meeste gevallen. Dit hangt natuurlijk wel af van de omvang van de te reinigen vloer.

De beste poetsmachine kiezen voor uw vloer? WALO helpt u verder

U weet nu dat er drie types poetsmachines zijn: achterloop-schrobzuigmachines, opzit-schrobzuigmachines en veegschrobzuigmachines. Ook weet u dat de keuze die u maakt afhankelijk is van het type vloer, de reinigingsfrequentie, de omvang van de vloer en de mate waarin uw vloer vervuild is. U bent, kortom, goed op de hoogte van de toepassing van reinigingsmachines.

Het is niet altijd eenvoudig om te beslissen welke machine nu écht het beste aansluit bij uw reinigingsplan. Daarom helpen we u graag vrijblijvend in het maken van uw keuze. Neem contact op via onderstaande button en wie weet beschikt u binnenkort over een duurzame poetsmachine waarmee uw vloer schoner wordt dan ooit tevoren.

Vraag een gesprek aan