,

Duurzaam schoonmaken: 4 tips van een hygiëne-expert

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker. En dat geldt ook voor duurzaam schoonmaken. Waar duurzaam schoonmaken bij consumenten al heel geliefd is, lopen bedrijven hier echter vaak mee achter. Dat is zonde, want dankzij milieuvriendelijke reiniging kunt u uw duurzaamheidsdoelen behalen en voorkomt u de onnodige belasting van het milieu. 

Duurzaam schoonmaken? 4 tips van een hygiëne-expert 

WALO is al tientallen jaren hét landelijke adviescentrum voor hygiëne en reiniging. Tijdens de opkomst van duurzame en energieneutrale reiniging, heeft WALO altijd het voortouw getrokken. Hier wonnen we zelfs diverse prijzen en onderscheidingen mee. 

Onze focus op duurzaamheid leidde ertoe dat wij veelvuldig werken met energieneutrale schoonmaakmachines en bijbehorende reinigingsmiddelen. Ons doel is om in de nabije toekomst 100% duurzaam te leveren. Hiermee dragen we zelf bij aan een betere en schonere wereld, maar helpen we ook onze klanten om de hygiëne op hun werk te verbeteren. 

In dit artikel geeft directeur Jan Lodder van WALO graag enkele tips om voor duurzaam schoonmaken. Deze tips zijn waardevol voor elk bedrijf en voor elke organisatie. 

Tip 1. Stel een hygiënewerkplan op 

Veel bedrijven verspillen enorm veel tijd, geld en energie aan de reiniging van hun bedrijf. De voornaamste reden hiervan is dat er een goed plan ontbreekt. Hierdoor worden zaken niet op de juiste frequentie en met de juiste middelen en inzet gereinigd.  

hygiënewerkplan

Een hygiënewerkplan kan u helpen om dit te voorkomen. Met zo'n hygiëneplan brengt u namelijk precies in kaart wat er gereinigd moet worden, hoe vaak dat nodig is, welke middelen en inzet u daarvoor nodig hebt en wat het beoogde resultaat is. Vaak gebruikt u voor het opstellen van zo'n plan een zogenaamde hygiënecode als voorbeeld. Soms is een gestandaardiseerde hygiënecode zelfs voldoende – dat geldt zeker voor kleine bedrijven. 

Dankzij een hygiëneplan kunt u uw schoonmaakactiviteiten beter plannen. Zo leidt duurzaam schoonmaken niet alleen tot een beter milieu, maar ook tot een besparing in tijd, geld en energie. 

Tip 2. Ventileer dagelijks uw bedrijfspand 

Ventilatie is een onderschat onderdeel van duurzame reiniging. Door te ventileren zorgt u ervoor dat er op natuurlijke wijze schadelijke stoffen uit de lucht verdwijnen én dat er frisse en gezonde lucht het pand binnenkomt. Ook zorgt ventilatie ervoor dat uw personeel meer zuurstof binnenkrijgt, geconcentreerder kan werken en minder snel ziekten overdraagt zoals griep of corona.

ventileren 

Het is vaak al afdoende om dagelijks in elke ruimte even een raampje open te zetten. Veel ramen bevatten een kierstand. Dit is een uitstekende manier om frisse lucht binnen te laten. Let er wel op dat het raam niet de hele dag openstaat. Dit is juist weer zonde van de energie. De verwarming moet daardoor immers altijd aanstaan. 

Tip 3. Gebruik een energieneutrale reinigingsmachine 

Beschikt u over grote vloeren en oppervlakten die u nu met de hand of met een stofzuiger reinigt? Dan kunt u beter kiezen voor een elektrische reinigingsmachine. Deze zijn beschikbaar in talloze maten en soorten. Sommige zijn zelfs zo grot dat u erop kunt zitten en daardoor snel, efficiënt en ergonomisch kunt reinigen. Het is mogelijk om een dergelijke machine te kopen of te huren, maar ook om die eerst uit te proberen. Benieuwd geworden? Bekijk onze reinigingsmachines in de webshop. 

Tip 4. Creëer awareness onder uw werknemers 

Om duurzaamheid in uw bedrijf te stimuleren, is het belangrijk dat deze gedachte ook bij uw personeel top-of-mind is. Zorg daarom dat uw facilitaire dienst begrijpt waarom duurzaam schoonmaken belangrijk is en hier ook naar handelt. U kunt een positieve gedragsverandering bewerkstelligen door zelf het goede voorbeeld te geven, door met u personeel in gesprek te gaan of door WALO te vragen om hulp. Wij geven graag een demo of presentatie om het belang van duurzame reiniging toe te lichten. 

Wilt u uw reinigingsplan verduurzamen? WALO helpt u verder 

Wilt u het reinigingsplan van uw bedrijf professionaliseren? En wilt u dat duurzaam schoonmaken nu écht op de agenda komt? WALO denkt graag vrijblijvend met u mee over de mogelijkheden. Met tientallen jaren ervaring weten wij precies hoe u een hygiëneplan opstelt waarin u energieneutraal werkt, kosten bespaart en in minder tijd meer gedaan krijgt. Benieuwd geworden? Neem dan gerust contact met ons op. Wij staan met plezier voor u klaar. 

{{ errors.first("form1.field_1") }}
{{ errors.first("form1.field_3") }}
{{ errors.first("form1.field_2") }}
{{ errors.first("form1.privacy") }}