,

Zo verbetert u de hygiëne op het werk

Sinds de coronacrisis is er steeds meer aandacht voor hygiëne op het werk. Dankzij hygiënisch werken voorkomt u besmetting met griep of corona en voelen werknemers, klanten en bezoekers zich veiliger. Maar wat kunt u als werkgever doen om hygiënisch werken te stimuleren? En welke middelen zijn hiervoor beschikbaar? 

Zo verbetert u de hygiëne op het werk 

Veel bedrijven werken met strenge hygiënevoorschriften. Zeker in de zorg en de voedselverwerkende industrie is dit essentieel. Bij andere bedrijven zien we deze focus echter minder. En dat is een gemiste kans. Hieronder ontdekt u wat de gevaren zijn van gebrekkige hygiëne en welke stappen u kunt zetten om de veilig en hygiëne op de werkvloer te verbeteren. Deze stappen bestaan uit: 

  • Een betere handhygiëne in 4 stappen 
  • Een professioneel reinigingsplan voor uw bedrijf 

De gevaren van gebrekkige hygiëne 

Wanneer u bedrijf geen duidelijk hygiëneplan hebt, kampt u vaker met verzuim door griep- of coronabesmettingen. Virussen en bacteriën krijgen namelijk de kans om over te slaan van personeelslid op personeelslid. Dit gebeurt via de handen, via fysiek contact, maar ook via het contact met machines, deurposten, klinken en grepen. 

deurklink bacteriën

Ook leidt gebrekkige hygiëne op het werk ertoe dat de werkomgeving vervuild raakt. Dit is niet altijd meteen zichtbaar, maar leidt wel tot rommel, stank, vuil en zelfs gezondheidsklachten. Zo kan de overmatige aanwezigheid van stof en schadelijke middelen zorgen voor ademhalingsklachten en allergieverschijnselen. 

Gebruikt u de juiste middelen? 

Veel bedrijven verkeren in de veronderstelling dat zij de juiste middelen gebruiken voor reiniging. Dit geldt vooral voor handreiniging onder het personeel. Zo maken veel bedrijven gebruik van handhygiënepunten bij de ingang. Helaas worden hier vaak de verkeerde middelen voor gebruikt. Dit leidt op de lange termijn tot kloven, uitgedroogde huid en andere pijnlijke symptomen onder uw personeel. Vooral in de bouw, de industrie, de techniek en de automotive komt dit veel voor. 

Ook in de reiniging van bedrijven worden veel fouten gemaakt. Zo maken veel bedrijven hun vloeren en oppervlakken nog schoon met de hand en gebruiken ze hiervoor schoonmaakmiddelen die belastend zijn voor het milieu, voor de luchtwegen en voor de kwaliteit van de vloeren. 

Een betere handhygiëne in 4 stappen 

Om virussen, bacteriën en schadelijke stoffen geen kans te geven, is een goede handhygiëne de eerste stap naar succes. U creëert hiermee een veilige en schone werkomgeving en dringt ziekteverzuim terug onder uw medewerkers. Daarmee bespaart u geld en zorgt u voor een hoge continuïteit en productiviteit. Hieronder ontdekt u hoe u dit aanpakt. 

betere handhygiëne in 4 stappen

1. Handen beschermen 

Een goede handreiniging begint bij het beschermen van de handen. Er zijn diverse handcrèmes op de markt die de huid behoeden tijdens contact met irriterende en verontreinigende stoffen. In de zorg worden deze crèmes al veelvuldig gebruikt, maar het is raadzaam dit ook in andere sectoren toe te passen. U voorkomt hiermee dat uw personeel de handen beschadigd en dat de kwaliteit van de huid afneemt. 

2. Handen reinigen 

De tweede stap is het reinigen van de handen. Dit dient regelmatig te gebeuren. Zeker wanneer er met vervuilende, bijtende of soortgelijke middelen wordt gewerkt. Door de handen te reinigen van vuil, houdt u de huid gezond en soepel. Ook voorkomt u dat er hierdoor vuil tussen de vingers en de nagels komt te zitten. 

3. Handen desinfecteren 

De derde stap is de desinfectie van de handen. Hier hebben we als samenleving uitgebreid kennis mee gemaakt tijdens de coronacrisis. Veel handdesinfectie is echter niet geschikt voor veelvuldig gebruik. Dat komt omdat alcohol de huid aantast en vocht onttrekt. Gelukkig zijn er diverse middelen op de markt die de handen desinfecteren zonder dat ze hierdoor uitdrogen. 

4. Handen verzorgen 

De laatste stap is de stap die het vaakst over het hoofd wordt gezien. Het verzorgen van de handen vindt plaats na afloop van het werk en is bedoeld om de huid zacht, soepel, gezond en fris te houden. U gebruikt hiervoor vochtinbrengende crème met diverse verzorgende en beschermende bestanddelen. 

Een professioneel reinigingsplan voor uw bedrijf 

Naast een goede handhygiëne, is ook een schone werkomgeving belangrijk. Dit geldt voor alle sectoren en voor alle bedrijven. Bij WALO werken we veel voor de logistieke sector, de zorg, vliegvelden, industriële terreinen, havens, parkeergarages, scholen en zorginstellingen. Wij helpen deze bedrijven met het ontwikkelen van een professioneel reinigingsplan. 

Tennant T5

Waarom is een reinigingsplan belangrijk? 

Een reinigingsplan zorgt ervoor dat u op duurzame, efficiënte en tijdsbesparende wijze te werk gaat in het schoonmaken van uw pand. Dankzij het reinigingsplan weet u welke middelen u hiervoor nodig heeft, wanneer en hoe vaak er gereinigd moet worden en hoe dit de veiligheid en hygiëne op de werkvloer verbetert. 

Dit alles leidt ertoe dat personeelsleden zich prettig en gezond voelen, en in een hygiënische omgeving kunnen werken. 

Wilt u een reinigingsplan opstellen? WALO helpt u op weg 

WALO helpt u graag met het opstellen van een professioneel en volwaardig reinigingsplan. Samen met u bekijken we welke maatregelen u nu neemt om uw bedrijf te reinigen. Vervolgens kijken we welke verbeteringen er mogelijk zijn. Deze verbeteringen zijn niet alleen gericht op een betere hygiëne, maar leiden ook tot een besparing in kosten en tot een verduurzaming van uw facilitaire activiteiten. 

Laat een adviesrapport opstellen 

Het adviesrapport dat hieruit voortkomt, laat u zien welke reinigingsmiddelen passen bij uw bedrijf. Ook ontdekken wij samen met u of het nuttig is om reinigingsmachines in te zetten. Deze kunnen gebruikt worden om uw vloeren te reinigen. In veel gevallen zijn deze machines elektrisch en energieneutraal. Dankzij de krachtige technologie waarmee dit gepaard gaat, is het gebruik van zeep in veel gevallen niet nodig en kan er gereinigd worden met enkel water. 

Natuurlijk kijken we tijdens het opstellen van het reinigingsplan ook nog eens goed naar uw maatregelen op het gebied van handhygiëne en het terugdringen van ziekteverzuim. Samen met u bepalen we hoe we de menselijke overdracht van virussen en bacteriën bij u op het werk kunnen minimaliseren. 

Vraag via onderstaand formulier een adviesgesprek aan.

{{ errors.first("form1.field_1") }}
{{ errors.first("form1.field_3") }}
{{ errors.first("form1.field_2") }}
{{ errors.first("form1.privacy") }}